logo
 
 

Tavan Tipi Fancoil

Fancoil sistemi, içerisinden ısıtıcı veya soğutucu akışkanın geçtiği, fan destekli serpantin ile mahal arasındaki ısı transferi neticesinde istenilen sıcaklığın sağlandığı sistem olarak açıklanabilir.

Fancoil cihazı, üstte kanatlı bataryası, altta ise hava hareketini sağlayan radyal fan ve filtresi bulunan bir ısıtma, soğutma elemanıdır. Merkezi sistemlerde belli odaların veya belli hacimlerin iklimlendirilmesi için kullanılırlar.

Fancoil cihazı, genel anlamda bir fan, bir batarya ve bunlara bağlı ekipmanlardan oluşur. Bataryanın içinden sıcak veya soğuk su geçirilir. Sistemden sıcak su geçerse ısınma sağlanır , soğuk su geçerse soğutma sağlanır. Bütün fancoil cihazlarının kontrol edilmesinde oda termostatları kullanılır.
Fancoil cihazları ısıtma ve serinletme ihtiyacının olduğu her mekanda kullanılırlar.

Fancoil sistemleri  merkezi sistemlerdir.  Konutlardan büyük alışveriş merkezlerine, spor salonlarına, rezidanslara, kamu binalarına kadar değişik yerleşim alanlarında tercih edilirler.

Fancoil cihazları içerisinden geçen suyun sıcaklığı ya da soğukluğu oranında ısıtma ya da soğutma sağlarlar. Fancoil cihazlarının kapasiteleri kullanılacakları alana göre değişiklik gösterir.

Fancoil cihazlarında sessizlik son derece önemli olup, cihaz karşılaştırmalarında özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca projelendirmede orta devre göre seçim yapılmalıdır. Fancoil seçimlerinde proje dizayn kriterleri dikkate alınmalıdır. Fancoil cihazlarına sıcak su beslemesi, genellikle sıcak sulu kazanlardan veya eşanjör yardımı ile buhar kazanlarından veya bilimum ısı üreticilerinden veya pompalarından, soğuk su ise chiller gruplarından veya ısı pompalarından gelmektedir.

Fancoil cihazları kazan, ısı pompası veya heat pump chiller ile kullanıldığında kışın ısıtma yazın ise klima gibi serinletme işlevini yerine getirirler. Fancoil tesisatı kısmen kalorifer tesisatına benzer fakat hesaplamaları farklıdır. Fancoil cihazlarının ısıtma kapasiteleri serinletme kapasitelerine göre daha yüksektir. Mühendislik hesaplamaları en kritik değere göre yapıldığı için hesaplamalarda soğutma değerleri dikkate alınır. İklim değerleri de bu seçimde etkilidir. Eğer soğutma yükü fazla olan bir bölgeyse soğutma değerleri kritik değerler olarak alınır. Isıtma yükü fazla olan bir bölgede ise ısıtma değerleri göz önüne alınır.

Isıtma ve soğutma işlemlerinde taşıyıcı sıvının davranışları sistem detaylarında önemlidir. Soğutma konumunda büzüşme yapan sıvı ısıtma konumunda genleşme yapar. Isınan sıvı yukarı doğru hareket etmek isterken soğuyan sıvı aşağı doğru hareket eder. Bu davranışlar nedeniyle pompa seçimi , boru çapı ve tipi seçimi , genleşme - büzüşme tankı seçimlerine özen gösterilmelidir.

Fancoil boru çapları seçiminde ısıtmaya göre seçim yapmak kolay olmasına rağmen soğutma boru çapı seçimi birçok değerin gözönünde bulundurulmasıyla yapılabilir.  Eğer  tesisat hatları 4 borulu sistem ile çekiliyorsa çok büyük maliyetler sisteme yük olarak biner. Villa yada küçük orta ölçekli binalarda bu şekilde tesisat yapmak maliyet yönünden çok tercih edilmez.

İki borulu sistemde sıvının ısıtma ve soğutmadaki ters davranışları nedeniyle kritik boru çapı hesabı ısı kazancı yada ısı kaybına göre hesaplanmalıdır.

Fancoil borularında sıhhi tesisat borularının kullanımı uygun değildir. Sistem kışın 50-90 0C arasında çalışırken yazın 6-12 0C arasında çalışacaktır. Seçilen boruların bu şartları karşılaması gerekmektedir.

Fancoil hattında bütün borular çok iyi ısı yalıtımı yapılmalıdır.

Fancoil tesisatında boru çapları, ısı yüküne göre seçilir. Sıvının taşıyacağı kapasite , hattın uzunluğu , hat üzerindeki dirençler eklenerek hıza göre çap seçimi yapılır.

Fancoil sisteminde en önemli noktalardan biri de drenaj sistemi olup, drenaj hatları suyun rahat akışına imkan verecek eğimde ve tıkanmayacak şekilde yapılmalıdır.

Fancoil ünitelerinin bakımları, hem fancoil ünitesinin sorunsuz, sessiz ve verimli çalışması, hem de hijyen açısından çok önemlidir. Bakımı yapılmayan fancoil ünitelerinin bulunduğu ortamda çalışan insanlar, sağlık açısından problemlerle karşı karşıyadırlar.

Fancoil cihazları duvar tipi , kaset tipi , yer-tavan tipi  ve kanallı tip olarak gruplandırılırlar.

Tavan Tipi Fancoil

Tavan tipi fancoil üniteleri, üç versiyon ve sekiz farklı kapasitede üretilir. Versiyonlar VM-B kasetli (kasalı), dikey veya yatay montaj edilir , alttan emişlidir. VM-F kasetli (kasalı), dikey ve yatay montaj edilir, önden emişlidir. VN kasetsiz (kasasız), dikey ve yatay monte edilebilen modeldir.

Fancoil üniteleri epoksi toz ile fırın boyalıdır. Kasası galvanizli sac ve plastik malzemeden yapılmıştır. Taşıyıcılar galvanizli çeliktendir. Kollektörler düşük yük kaybı amacı ile sarıdan tasarlanmıştır. Batarya bakır borulu, alüminyum kanatlı paket şeklindedir. Hava filtresinin çıkarılması ve temizlenmesi kolaydır. Ayrıca hava filtresi yıkama ve havayla temizleme sureti ile yeniden kullanılabilir özelliktedir. Vantilatör gurubu, radyal fanlı, 6 kademeli ve 3 kademe seçilme özelliklidir. Gerek makina üzerinde gerekse duvardan kablolu uzaktan kumanda vasıtası ile geniş kontrol imkanına sahiptir. Isıtma modunda giriş suyu sıcaklık kontrolü sayesinde soğuk hava üflemesi engellenmiştir.

1.1 kW/h ile 6.85 kW/h arasında kapasitelerde üretilmektedir.

Aksesuarlar:

 * Dört borulu sistem için ek ısıtma bataryası
 * Elektrikli rezistanslar
 * Yan drenaj tavası
 * Ana batarya ON/OFF üç yollu motorlu vana kiti
 * İlave batarya ON/OFF üç-yollu motorlu vana kiti
 * Zemine montaj için ayaklar
 * Kasalı modeller için ek arka dekoratif panel
 * Kasasız modeller için düz ve 90 ° basma eklem ve dirsekleri
 * Yuvarlak emiş ve dirsekler ile birlikte üfleme plenum kutusu
 * Ayarlanabilir kanatlı üfleme menfezi
 * Minimum sıcaklık sondası.

Kaset tipi fancoiller ile ilgili her türlü soru ve talepleriniz için 0212 503 35 36 nolu telefonumuzdan bizleri arayabilir veya alperen@alperen.com.tr adresimize mail gönderebilirsiniz.
 


Alperen Mühendislik ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, laboratuarlar, elektronik sanayi ve gıda enstitüsü gibi temiz oda sınıfında kabul edilen mekanların hijyenik olarak klimatize edilmesi ve havalandırılmasının yanında ayrıca alış veriş merkezleri, fabrikalar, oteller, ofisler, eğitim kuruluşları, üretim tesisleri gibi tüm kapalı alanların endüstriyel klima ve havalandırma ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermektedir.

chillersistemler.com


Ürünler


İletişim


Alperen Mühendislik
OSB Mahallesi Birlik Sanayi Sitesi, 2. Cadde No: 118 Beylikdüzü / İSTANBUL - TÜRKİYE
+90 0212 503 35 36
+90 0553 503 35 36
alperen@alperen.com.tr
Tüm hakları chillersistemler.com adına saklıdır!
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.

Mobil uyumlu yazılım: www.eticaret.com.tr