logo
 
 

Beton Isıtma Sistemleri

Alp Beton Isıtma Sistemleri, dış hava sıcaklığının eksi derecelerde olduğu bölgelerde dökülen kütle betonlarının termal sıcaklığını istenilen değerlerde kontrol altında tutmak için tasarlanmıştır.

Beton kalitesini olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında sıcaklık gelmektedir. İstenilmeyen sıcaklık değerleri aynı zamanda karıştırma, yerleştirme ve kür işlemlerinde de problemlere neden olur.


Beton sıcaklığı azaldıkça;

* Kıvam kaybı artar,
* Priz süresi düzensizlik gösterir,
* Terleme hızı ve süresi dengesizleşir,
* Plastik ve kuruma rötrelerine bağlı çatlama eğilimi artar,
* Soğuk derz oluşumu riski artar,
* Hava içeriğinin kontrolü zorlaşır.

* Estetik görünüm bozulur.

 Yüksek sıcaklık gibi düşük sıcaklık da, betonun dayanıklılık özelliklerini de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, sıcaklığın beton üzerindeki olumsuz etkileri izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.


Günümüze kadar bu problem betonunun karışım suyuna sıcak su karıştırılması veya beton yüzeylerinin değişik tekniklerle ısıtılmasıyla çözülüyordu. Ancak özel betonlarda özellikle de hava sıcaklığının eksi değerlerde olduğu günlerde, karışım suyuna sıcak su ekleme metodunun veya yüzeylerden betonu ısıtma metotlarının istenilen beton kalitesinin elde edilmesinde yetersiz kaldığı görülmüştür.


Firmamızın geliştirdiği “kalıpta ısıtma” metodu ile betonun kalıba yerleştirildikten yani döküldükten sonra yerinde ısıtılması esas alınmış ve bu metodla yapılan çalışmalarda istenilen normlardaki yüksek beton kalitesine ulaşılmıştır.


Barajlar, köprüler ve enerji santralleri gibi endüstriyel inşaatların özel normlardaki betonlarının ısıtılmasında da  kullanılan Alp Beton Isıtma Sistemleri, betonun karışım suyunu değil, betonun kendisini ısıtan bir sistemdir.


Kalıp demirleri döşendikten sonra kullanılacak betonun kriterlerine göre seçimi yapılan polietilen borular kalıbın içerisine yerleştirilir. Polietilen boruların kalıba yerleştirilmesi daha önce hazırlanan proje dahilinde yapılır. Beton dökümü tamamlandıktan sonra beton ısıtma grubunda elde edilen sıcak su, polietilen borularla beton içerisinde gezdirilerek betonun hesaplanan sürede ısıtılması sağlanır.


Sistem tam otomasyonlu olup, istenilen sıcaklık ve debi değerlerini verebilmekte ve istenilen aralıklarla raporlama yapabilmektedir.


Sistemin gidiş ve dönüş kollektörlerindeki debi ve sıcaklıklar ayrı ayrı ayarlanabilmekte, ölçülebilmekte ve raporlanabilmektedir.Sistem, Gebze İzmir Otoyolu Projesi dahilinde olan Osman Gazi Köprüsü’ne ait özel normlardaki kütle betonlarının soğutulmasında test edilmiş ve tam not almıştır.Alp_Beton_Isıtma_Sistemleri

İlk defa Osman Gazi Köprüsü  Projesi için imal edilen beton soğutma sistemleri soğuk su gidiş hattı ve soğuk su dönüş hattına sahiptir. Gidiş kollektöründeki her bir hat ayrı ayrı istenilen sıcaklıkta ve istenilen debide su göndermektedir.  Soğutma grubunun çalışma aralıkları, gidiş-dönüş sıcaklıkları ve  hatlardaki debiler otomasyon sistemi üzerinden takip edilmekte ve raporlanmaktadır.


Beton soğutma sisteminin gidiş-dönüş kollektörlerindeki hat sayısı, sıcaklık miktarı, debi miktarı, çalışma aralıkları projenize bağlı olarak farklı değerlerde ayarlanabilmektedir.


Alperen Mühendislik tarafından tasarlanan Alp Beton Soğutma Sistemlerinin altındaki imza Türk mühendislerine aittir. Sistem tasarımı ve otomasyonu ile Türk mühendisleri tarafından tasarlanmış, projelendirilmiş ve imal edilmiştir.


Alp Beton Isıtma Sisteminin Özellikleri:

Beton ısıtma sistemi, kalıba dökülmüş betonun istenilen norm ve değerlerde ısıtılması işlemlerini tek ünite içerisinde yapabilen, dış hava şartlarında saha çalışmalarına uygun yapıda, taşınabilir, paket ısıtma cihazı şeklinde tasarlanmıştır.

    Beton ısıtma sistemi ihtiyaca göre değişik kapasitelerde imal edilmektedir.

    Sistem, istenilen debide sıcak su üretebilmektedir.

    Sistem, istenilen sıcaklıkta sıcak su üretebilmektedir.

    Sistem, ısıtma suyu gidiş ve dönüş sıcaklıklarını ölçmekte ve raporlamaktadır.

    Sistem, şantiye şartlarında çalışmaya dayanıklı bir yapıya sahiptir.

    Sistemde gelişmiş otomatik kontrol sistemi ve Alp özel otomasyon yazılımı bulunmaktadır.

    Sistem, kolay kurulma ve kolay taşınma özelliğine sahiptir.

    Sistem, az yer kaplayan ve paket halinde tek üniteden oluşan bir tasarıma sahiptir.

    Sistemin kabini dış yüzeyi elektrostatik boyalı, modüler panellerden imal edilmiştir. Kabinin her bölümüne kolayca ulaşılmaktadır.

    Isıtma grubunun kapasite kontrolü oransal olarak yapılmaktadır. Isıtma grubunun performans değerleri ARI Standart 550/590-98’e uygundur.

    Isıtma grubunda kullanılan kompresörler yatık, yarı hermetik tipte, tek vidalı ve şantiyede servis edilebilecek yapıdadır. Kompresörün parçalarına bakım ve onarım için kolayca ulaşılabilmektedir. Kompresör yatakları min. 100.000 saat çalışma ömrüne sahiptir. Isıtma grubunda birden fazla kompresör kullanıldığı durumlarda her bir kompresörün ısıtıcı akışkan devreleri birbirlerinden bağımsız olarak tasarlanmaktadır. Kompresörün ekonomizeri kompresörün yapısını basite indirgemek amacı ile kompresör dışında bulunmaktadır ve gaz ısıtmalı yapıdadır.

    Sistemin her bir çıkış hattından 70 0C ± 1 sıcaklıkta ve 1 ± 0,1 m3/h kapasitede su geçişi sağlanmaktadır. Bu  değerler görsel olarak her an kontrol edilebilir ve sistem tarafından istendiği an raporlanabilir.

    Sistemdeki pompalar yedekli çalışmaktadır.

    Sistemdeki gidiş ve dönüş hatlarının boru bağlantıları şantiye şartlarında kullanıma uygun ve kolay kullanıma izin veren malzemeler ile sağlanmıştır.

    Sistemde kullanılan ekipmanlar otomasyon sistemi ile uyumlu çalışmaktadır.

    Sistemin ısıtma grubuna ait kondanserler ve fanlar şantiye şartlarında çalışmaya uygun dizayn edilmiştir.

    Sistemde kullanılan fanlar ISO 1940-G 6.3’e göre statik ve dinamik olarak balanslanmıştır. Fanlar, özel yapım montaj yuvalarına titreşim yapmayacak şekilde monte edilmiştir. Motor, ve diğer elektrikli armatürlerin bağlantıları santral üzerinde minimum IP65 koruma sınıfı olan bir bağlantı kutusuna kadar taşınmıştır.

    Sistemin evaparatör ve kondanser serpantinleri bakır boru üzerine hidro mekanik olarak geçirilmiş alüminyum kanattan mamuldür.

    Sistemdeki bataryalar 150 psig de kaçak testine, 450 psig de basınç testine tabi tutulmuştur.

    Kondanser finleri dış hava etkenlerine karşı korozyona mukavemetlidir.. Kondenser fanları IP54 sınıfında olup, çalışma sıcaklığı – 40C ile + 55C arasındadır. Yüksek verimli ve düşük ses seviyesine sahip kondanser fanları kullanılmıştır.

    Soğutma grubunun kontrol sistemi kilitli bir kapısı bulunan dış etkenlerden etkilenmeyen bir panel (IP54) içerisindedir.  Güç ve çalıştırma panelleri emniyet ve kontrol açısından farklı kompartmanlarda bulunmaktadır.. Her kompresör ve her bir kondenser fanı için koruma elemanları bulunmaktadır.

    Soğutma grubunda her bir soğutucu devre için yüksek ve alçak basınç kesme switchleri, donma termostatı, her bir kompresör için akım kesme switchi ve her bir kompresör için çalışma zamanını gösteren zaman sayacı bulunmaktadır.

    DN15 – 40 arasında dişli vanalar, daha üst çaplarda flanşlı vanalar kullanılmıştır. Vana boyutlandırılması, sistem gereksinimlerine uygun olarak yapılmıştır. Eşit-yüzdesel akış eğrisi sağlayabilen standart Kv değerlerine sahip kontrol vanaları kullanılmıştır. Kullanılan tüm vanalar PN16 basınç sınıfına uygundur.


    On/off işlevli vanalar boru çapında kullanılmıştır. Tüm vana motorları sistem basıncını kapatabilecek güçte seçilmiştir.

    Sistemde gidiş ve dönüş hatlarının kontrolünü yapmak için test pompası bulunmaktadır.  Bu pompanın kullanımı ve dizaynı saha çalışmalarına uygundur.

    Sistemin tüm elektrik kablo giriş çıkışları IP 65 standardına uygundur.

    Sistemin elektrik besleme bağlantıları şantiye şartlarında çalışmaya uygun dizaynda ve mukavemette yapılmıştır.

    Sistemin birleşim kısımları sızdırmazdır. Dış kısımlar korozyona ve dış hava şartlarına dayanıklı perçin veya civata-somun bağlantıları ile birleştirilmiştir.

    Sistem şantiye şartlarında çalışmaya dayanıklıdır ve kolaylıkla taşınabilir özelliktedir.

    Sistem elektrik enerjisi ile çalışmaktadır. İsteğe bağlı olarak doğalgaz enerjisi ile de çalışmaktadır.

    Sistemin vinç ile kaldırılabilmesi için gerekli taşıma kulakları bulunmaktadır. Bu kulakların yerleri, cihazın kaldırılması sırasında halatların cihaza zarar vermesini önleyecek şekilde belirlenmiştir.

    Isıtma sisteminin tabanında minumum çelik malzemeden mamul, şase bulunmaktadır. Bu şase üzerinde taşıma ve yerleştirme için gerekli taşıma yuvaları ve kulakları bulunmaktadır.

    Sistemdeki tüm debi ve sıcaklık değerleri ekran üzerinden izlenebilmekte, istenilen aralıklarla raporlama alınabilmektedir.

    Sistemden alınan sıcaklık ve debi raporları hem tablo halinde hem de grafik olarak görüntülenmektedir
    Otomatik kontrol sistemi, kullanıcıların sistem verisine ulaşmasına, tesis içinde yerel ağ üzerinden ve bağlantı sağlanırsa tesis dışında internet üzerinden standart internet tarayıcı programları ile ulaşımına imkan vermektedir.

    Otomatik kontrol sisteminin fonksiyonel olarak çalışması için gereken her türlü işçilik, malzeme ve yazılım tarafımızdan temin edilmektedir.

    Mekanik ekipman montajları, sisteme monte edilmiş ve fabrikamızda kalibreli olarak onaylanmış şekilde hazırlanmıştır.

    Elektrik besleme panosu ,otomasyon panoları ve bunlarla ilgili sarf malzemeler sisteme uygun şekilde monte edilmiştir
    Kurulan sistem, bünyesindeki verilere, işlevlere ve özelliklere ulaşmak için parola koruması içermektedir.

    Otomatik kontrol sistemi, bilgi akışını ve farklı senaryolar oluşturulmasını sağlayan alt yapıya sahiptir.

    Oluşan raporlar bir PC’de saklanarak, gerektiğinde geçmişe yönelik olarak kullanıcı tarafından incelenebilmektedir.

    Alınan veriler ilave hiç bir programa gerek kalmadan kullanıcı tarafından rahatlıkla grafik ortamda izlenebilmektedir.

    Standart bir internet tarayıcı program ile sınırsız sayıda kullanıcının ağ üzerinden güvenli bir şekilde sisteme ulaşmasına imkan tanınmıştır.

    Grafik kullanıcı arabirim ortamında her kullanıcıya ayrı isim ve şifre atanarak yetki seviyeleri oluşturulmuştur.

    Çalışan fanın kanatlarının döner biçimde görülmesi gibi animasyonlu grafikler tanımlanmıştır.

    Grafikler üzerindeki anlık veri değerleri, kullanıcı müdahalesi gerekmeksizin kendiliğinden yenilenmektedir.

    Her kullanıcıya ayrı bir ana sayfa tanımlanabilmektedir. Kullanıcıların kendi sayfaları dışındaki grafiklere ulaşmaları engellenebilmektedir.

    Geçmişe yönelik veri grafikleri izlenebilmekte, istenilen tarih ve saat aralığında seçim yapılabilmektedir.

    Sisteme bağlı her nokta, fonksiyonellik testinden geçirilmiştir.

    Tesisinizde ve kurulu sistem üzerinde operatör eğitimi verilmektedir. Eğitim, sistemi donanım ve yazılım olarak tanıyan, yeterli bilgi seviyesine sahip konusunda uzman personelimiz tarafından verilmektedir.

    Beton ısıtma sistemlerimiz her türlü imalat hatalarına karşı 2 yıl garantilidir.



 
 


Alperen Mühendislik ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, laboratuarlar, elektronik sanayi ve gıda enstitüsü gibi temiz oda sınıfında kabul edilen mekanların hijyenik olarak klimatize edilmesi ve havalandırılmasının yanında ayrıca alış veriş merkezleri, fabrikalar, oteller, ofisler, eğitim kuruluşları, üretim tesisleri gibi tüm kapalı alanların endüstriyel klima ve havalandırma ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermektedir.

chillersistemler.com


Ürünler


İletişim


Alperen Mühendislik
OSB Mahallesi Birlik Sanayi Sitesi, 2. Cadde No: 118 Beylikdüzü / İSTANBUL - TÜRKİYE
+90 0212 503 35 36
+90 0553 503 35 36
alperen@alperen.com.tr
Tüm hakları chillersistemler.com adına saklıdır!
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.

Mobil uyumlu yazılım: www.eticaret.com.tr